Pages

Sunday, October 27, 2013

Ku Penglipur Lara

Bismillahirrahmanirrahim..



Dua tiga kucing berlari
Mana nak sama dengan kucing belang
Dua tiga boleh ku cari
Apa nak hairan? Zaman macam sekarang

Buah Cempedak di luar pagar
Ambillah galah dan tolong jolokan
Kau berkasut ku berselipar
Apa nak hairan? Sama di sisi tuhan

Bukan aku nak sangkal kita handal
Kekadang yang bebal susah tampal
Mana boleh nak bedal
Kena berakal

Ku penglipur lara
Saja nak bercerita
Usahlah terasa
Jangan mudah melatah

Ku penglipur lara
Saja nak bercerita
Usahlah terasa
Fikir sebelum marah
Nanti kena jual

Ikan Kekek Mak ilui ilui
Ikan Gelama Mak ilai ilai
Gaya ranggi tiada, Adui!
Apa nak hairan? Janji cantik perangai

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik pula bercabang tiga
Kalau tak tahu jangan menambah
Apa nak hairan? Baik lu diam saja

Nang boti nang. Hei! Kui boti kui. Hei!
Cerminlah diri Lihat ke dalam
Nang boti nang. Hei! Kui boti kui. Hei!
Betulkan diri Lupa semalam
Nang boti nang. Hei! Kui boti kui. Hei!
Cerminlah diri Lihat ke dalam
Nang boti nang. Hei! Kui boti kui. Hei!
Betulkan diri Lupa semalam
Semalam yang hilang

Ku penglipur lara
Saja nak bercerita
Usahlah terasa
Jangan mudah melatah
Fikir sebelum marah
Nanti kena jual 

Lagu: Omar K & Mike Chan
Lirik: Zel Hadauan


katahatiku 1: hmmm..aku rase aku nak cuba buat lirik lagu lah..lepas tu jual..hahahh.. #beranganjelebey#

Sunday, October 20, 2013

owhh..itu bos eh??

bismillahirrahmanirrahim...



biasa nya yang aku jumpa, pekerja yang sediakan makanan kepada bos..kali ni, tempat kerja aku, bos yang sediakan makanan kepada anak buah..
terbaik bro....! terbaeekkk..! hahaha

walaupon hanya masak megi, tapi itu tetap membuatkan aku speachless seketika..hahahaa..





katahatiku 1: tempat ini best! hee ;)

tips no 2 : cara jimat duit versi aku

assalamualaikum...

dan kini aku datang lagi dengan tips menjimat kan duit..
jeng..jeng...jeng....!

okeh..siap sedia dengan buku nota anda..bulatkan mata betul2 untuk membaca..tenangkan fikiran..tarik nafasss..hemmbuss...tariiikk nafaasss..hembuuusss...

okeh...jom mulakan...

untuk sarapan lagi, macam biasa..sarapan yang simple lagi mudahh..cuma sediakan air panas, cawan dan milo paket 3 in 1..wakakaka... =D sila lah bancuh air milo anda sesedap yang mungkin..

hal ini kerana, untuk memastikan kandungan dan khasiat milo tersebut bertahan sehingga di petang dan petang hari...

kemudian, untuk makan tengahari..kali ini kita cuba untuk tidak tidur.. maka dengan penuh semangat, carilah majalah atau buku  atau komik untuk dijadikan bahan bacaan sehingga lewat petang..
 tak lupa juga diselitkan dengan makanan ringan yang ada..boleh lah selongkar almari makanan / dapur/ atas meja segala jajan, makanan ringan yang ada..cari sampai jumpaaa! hahahaha =P

seterusnya, memang confirm mingpem korang akan berasa cepat lapar dari biasa..almaklumlah tengahari tak dapat makanan berat..jadi, selepas asar tuh, boleh lah menjejak kan kaki ke kedai mamak/ gerai tepi jalan....menu untuk makan petang sekaligus makan malam ini ialah.....

roti kosong dua keping..! tambah dengan kuah yang banyak...ataupon roti canai banjir!

fuhhhh..terbaeklah...makan sampai muak! hahaha


okeh..seterusnya..berdoa kepada Allah supaya perut itu dapat bertahan lapar dan dahaga sehingga esok hari pula...ngehngehngeh...

ok.jom tido. daaa~




katahatiku 1: fuhhh...tak sangka aku kreatif jugak dalam hal jimat menjimatkan duit nih..hahahaha..
katahatiku 2: jangan risau. segala tips ini telah aku praktik kan terlebih dahulu sebelum berkongsi dengan kalian semua..dijamin selamaat...ngeee  +_+

Saturday, October 19, 2013

hmmm..entah.

Bismillahirrahmanirrahim..


Allahu Akbar..!
Allahu Akbar..!
Allahu Akbar..!

Tetapkan iman ku agar sentiasa teguh bersama Mu, Ya Allah...

Bantulah diriku..
Berkatkan kehidupan ku..
Hanya Engkau yang disembah, dan hanya kepada Engkau ku pinta pertolongan..

Aminn...





Katahatiku 1: tatkala hatiku merintih..hanya Engkau yng maha melihat dan maha mengetahui..

Wednesday, October 16, 2013

K.C and K.I.S.S ....

bismillahirrahmanirrahim








katahatiku 1: ketenangan di luar itu adalah hasil dari ketenangan dari dalam..peace yoo! =)

Monday, October 14, 2013

dalam bas..aku..dia..

Assalamualaikum...!

Oyeahhhh..! Gembira dalam hati..dapat juga balik kampung..nak jumpa buah hati..mak ayah di rumah..ohoiii..lalalala..hihihi..menyanyi nyanyi lagi..

Alkisahhh..masa aku duduk seorang, datang laki nih..tanya ada orang tak? Sambil tunjuk arah tempat duduk yang kosong sebelah aku...

Aku hanya geleng kepala..tetiba laki tadi.dengan muka keciwa kata..ok.dan berlalu pergi ke depan..

Eh..eh..tergamam aku..aku salah cakap ke..

dan selepas setapak dua melangkah, laki tadi toleh ke arah aku sambil tanya soalan yang sama..kali ni aku cakap..tak de org pon..die sengih dengan muka gembira dan duduk di sebelah aku..

Aku kompiuss...aku salah cakap ke tadi atau budak laki tu salah dengar..? atau die tak paham maksud geleng kepala tu..
Hahaha...


Sekian..


Katahatiku 1: selamat hari raya aidil adhaa.!!..

Katahatiku 2: buka pose dengan air kotak dan coklat cloud9 je..aldu lillah..berjaya jugak puasa hari ini..;)

Sunday, October 13, 2013

bila tak ada kerja..

bismillahirrahmanirrahimm..
senyummm...! dan senyummmm...!
alhamdu lillah..tahniah semua..anda telah membuat satu amal jariah pada malam ini..
sesungguh nya senyum itu satu sedekah..
hihihihi...

+____+


disebabkan aku cam tak da kerja malam ni..tetiba muncul idea..jom jadi follower kepada blogger yang famos amos di dunia alam maya ini...


mohh kite....!


1. Fatin Liyana

2. Hanis Zalikha

3. Lyssa Faizureen

4. Cik Epal

5. Ben Ashaari

6. Terfaktab




okeh.itu sahaja yang aku berminat nak jadi follower blog diorang,,mungkin ada blogger yang lagi femos amos , tapi ade aku kisahh? hahaha..senget..! jom tidur laa wehhh...esok kerja maaa...

zzZZZZ...


katahatiku 1: petang tadi dah tidur lama...harap2 malam ni mata tak buat hal..esok kena bangun awal..nak sahur..huuuu...




tips jimat duit..cara aku..

assalamualaikum...

okeh.pada hari ini  kita akan membincangkan tips untuk pengjimatan duit ea Tuan tuan dan puan puan..hihiii..

Pertama sekali, untuk sarapan kita hanya akan meminum air masak [ dapat air suam lagi bagus ea ]
makan seketul snack Cloud 9 classic..

kemudian, untuk tengahari pula..elakkan makan dengan cara tidur...pasti kan untuk tidak meninggalkan solat ea..tidur dan tidur sehingga hilang rasa lapar..boleh kann? okeh. bagus! jikalau masih lapar selepas bangun tidur, boleh laa bancuh secawan milo untuk bertahan sehingga waktu malam...

untuk makan malam pula.. sila bersiap sedia dengan air panas ea para hadirin yang dihormati...
masak lah sebungkus maggie atau Pama..untuk makluman, saya lebih menyukai bihun Pama berbanding dengan maggie..

dan akhir sekali..makan lah dengan penuh beradap...jangan lupa untuk baca Basmallah dan doa makan..
semoga tips ini memberi sedikit sebanyak bermanfaat kepada kita semua..

renung renung kan dan selamat beramal...

daaaa~






katahatiku 1: ini kisah benar..sila lah percaya..huhuhuuu...
katahatiku 2: beginilah nasib diriku yang malang .ohh..tuhann..lalalala

Saturday, October 12, 2013

hari ke 3..




assalamualaikummm wahai seluruh penghuni alam maya ....
hikhikhik..

okeh..dan tetiba sahaja mentol lampu menyala nyala di tepi telinga, atas sikit dari kepala..ting..ting..tingg..siap ada bunyi lagi. hebat tak? hahahaha...daya imaginasi yang melampau..hahaha  macam nih gaya nya... ting..ting..ting..tetiba muncul idea mencurah curah nak tulis entri untuk malam ini..





okeh, kembali pada topik hari ini..
Sebenarnya, hari ini merupakan hari ke tiga aku dan pekerjaan aku yang baru ini berkenalan..heee.
Jom bersuai kenal dengan tempat aku kerja..

syarikat ni sebuah syarikat bisnes yang kecil..terletak di Kuantan..mempunyai tiga orang tokey a.k.a boss. semua bos orang Cina..aku punya unit dinama kan unit Akaun...hmmm..akaun kot..hahaha...tang mana yang aku hebat pasal akaun pon aku tak tau..hentam sajalahhh...juling mata aku lepas ni asyik tengok nombor2 je hari hari..hahaha..

okeh. itu sahaja nak cerita. K , bai.

daaa~


katahatiku 1: hmmm..jom sambung buat rancangan bajek aku sesi baru! hahahaha...
katahatiku 2: insyaAllah..mudah mudahan Allah permudahkan urusan ku di sini..huuuu.

punye laa lame...!

bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum..


hoiiii...!

punye lah lama...!

kihkihkih...
mesti pelik kan..apa yang lama ? apa yang nak di sampaikan oleh aku di petang hari.
aku cuma nak cakap..punya lah lama aku tak menghantar...bertaktih-taktih jari jari aku kat 'keyboard' ni untuk menbuat entri baru kat dunia maya ni..

hahaha.
senget sahaja..

okeh.itu sahaja nak cakap petang ni.
insyaAllah..
kalau aku rajin lagi, nanri aku 'update' cerita pasal dunia aku sekarang.

nak cauu dulu. cari movie nak muat turun.

cauuuu!




katahatiku 1: mini tetap di hatiku...! ceewahhhhh...hahahaha =D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...