Pages

Thursday, November 8, 2012

kucing dan manusia..

bismillahirrahmanirrahim

kisah seorang sahabat aku di 
universiti..

Malas nak cerita panjang-panjang,jadi ini versi pendek.

Saya duduk groundfloor. Kat groundfloor tak ada bilik kat tengah, jadi bilik yang dekat dengan tandas tu lah yang paling dekat dengan tong sampah.

Petang tadi saya tak ada makanan nak bagi dekat kucing betina yang bunting tu. Dan memang jenis saya kalau tak ada makanan, saya cari dalam tong sampah apa yang ada untuk bagi kucing makan. I’ll make sure the cats get to eat, because it kills me to let the cat starve and give me the big “please please” eyes.

Jadi saya jumpa tulang ikan yang masih ada isi. (Amaran : jangan bagi kucing tulang semata) Saya letak dekat sebelah tong sampah dan belai kucing tu sambil tengok dia makan.

Seorang pelajar keluar dari tandas dan tengok saya. Saya senyum pada dia. Dia senyum, kemudian dia masuk dalam bilik dia dan tak lama lepas tu seorang-seorang keluar dari bilik tu tengok saya dan kucing tu.

Saya pergi tandas untuk basuh tangan. Sebaik sahaja saya keluar dari tandas, dan semasa melintasi bilik itu untuk balik ke bilik saya, salah seorang menjerit dengan mukanya membelakangkan saya “Nak bagi makan janganlah depan bilik orang! Nak sangat bagi bagilah kat bilik sendiri!”. Dan seorang lagi menambah “Nanti makcik cleaner yang kena bersihkan! Kau buat sepah.” Dan ada lagi tokok tambah diikuti bunyi pintu dihempas.

Right to my face. I've gotta say girls, that hurts. Saya balik bilik terdiam, tangan menggigil. Dan sebab terkejut sangat, ya saya ternangis. Because I've never thought that feeding cats could somehow hurt me. All I’ve thought was that feeding cats WILL make you happy. Because you give them “life”.

And because I did NOT put the food in front of their room. Just near. Because the trash can was there! If only the trash can was near my room I’d definitely feed the cat near my room or even IN my room.

You know what, yeah I’m sorry that I did not think further. My response to finding the food leftover at the trash can is to feed the cat exactly at the trash can. I admit it, it’s my fault. My apology. But wouldn't it be nicer if you told me directly, not yelling sarcastically. I could have the chance to say sorry then.

And I would not feel this terrified and traumatic to walk in front of your room, or to go to the toilet. Because knowing Malaysian girls, you and your room mates will stare at me and go “Haa dia lah budak tu, yang bagi makan kucing dekat depan bilik kita. Dialah blablabla...”. Trust me, you and your friends definitely will do that each and every time you bump into me. And having problems with people is the last thing I wanna do. Because I’ve had my own life experience and it traumatizes me.

And so here’s what I’ve got to say:

1. Dear cat lovers please make sure you feed the cat AWAY from anybody’s room. No matter where the trash can is.

2. Malaysians please, stop sarcasm and have the balls to say what you have to say, directly. Because you have no idea what sarcasm can do to a person. What’s wrong with being nice anyway?

By the way, I DID sweep the floor after the cat’s finished eating.
~tamat~



katahatiku 1: sumber dari mukabuku seorang sahabat aku..
katahatiku 2:  manusia zaman sekarang..ish3..



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...