Pages

Tuesday, November 27, 2012

dugaan demi dugaan...

bismillahirrahmanirrahim




La Tahzan Innallaha  Ma'ana
>jangan bersedih, sesungguh nya Allah bersama kita<


katahatiku 1: terimah kasih sahabat yang memberi nasihat.
katahatiku 2: sayang kamoo ketat2 !! :)

van dan hujan lebat!

assalamualaikum



 van..
hujan lebat..
kuala lumpur..
irshad, faiz, kamis, azrul, puyoh, afiq, arshad, aku, ana, ecah, syira, pipah.

Sunday, November 25, 2012

satu empat enam...

bismillahirrahmanirrahim





satu empat enam..
cerita di sebaliknya ...??

1-tarikh mak aku melahirkan seorang insan yang diberi nama nur amalina alias a.k.a cikmamal
2- nombor cabutan bertuah. pertama kali dapat hadiah cabutan bertuah. haha.. =.="
3- meja yang aku dan rakan2 duduk semasa makan satay kajang suatu ketika dulu. hihihi 

Saturday, November 24, 2012

Kajang, kami datang!!

bismillahirrahmanirrahim


Program : Kenduri Kahwin Abang Munzir + roda2 Kuala Lumpur
Tarikh : 17 November 2012
Tempat : Kajang, Kuala Lumpur, Shah Alam


perjalanan kali ini pula.

 Gambang---> Kajang--->Kuala Lumpur 
--> Kajang---> 
Shah Alam---> Kuala Lumpur----> Gambang


abang munzir dan kak hawa yang chomel ! ;)


muka tak sabar untuk makan

satay kajang yang telah selamat masuk ke dalam perut kami. hihi


melagha sebentar di ict sebelum pulang ke sangkar emas

dan akhirnya kami selamat tiba di Gambang pada jam 0615 keesokan harinya...
alhamdu lillah, satu perjalanan yang BEST !
hihihi
(>___<)

katahatiku 1: tahniah abang munzir dan kak hawa..! =)
katahatiku 2: jalan-jalan..lalalala ~ ( ", )

Bila Musim Hujan Dah Tiba...

assalamualaikum


Sepertimana yang kita ketahui, sekarag ini musim hujan, jadi adalah penting untuk kita mengetahui tips memandu ketika hujan (atau hujan lebat) bagi memastikan keselamatan anda sebagai pemandu dan juga penumpang lain selamat tiba ke destinasi.
Banyak tips memandu ketika hujan yang kita sedia maklum contohnya pasangkan wiper, perlahankan kenderaan, elak lopak air dan buka lampu jika perlu. Namun banyak lagi tips yang mungkin kita terlepas pandang, jom cekedout 7 tips ini!

1. Elakkan menekan brek apabila kereta tergelincir – Ini mungkin menyebabkan kereta terbabas, cara terbaik ialah kawal pemanduan menggunakan kemudi (steering), namun ia hanya berkesan untuk kereta yang dipandu perlahan sahaja.

2. Kurangkan memandu di lane kanan sekali. Saya sendiri pernah alami apabila kenderaan dari arah berlawanan melalui lopak air dan menyebabkan percikan ke cermin hadapan kereta saya dan menghalang pandangan ke depan. Percikan berlaku selama lebih kurang 1 saat, boleh mendatangkan bahaya jika sedang memandu laju.

3. Jika keadaan hujan semakin lebat dan keadaan gelap dan kabus mengganggu penglihatan, berhenti seketika di kawasan rehat bagi mengelakkan kecelakaan atau kemalangan.

4. Jangan memandu mengekori terlalu rapat dengan kereta hadapan. Jalan tengah licin, kalau kereta depan brek mengejut, tak ke naya?

5. JANGAN menyalakan lampu kecemasan (hazard), kerana lampu itu sepatutnya dinyalakan apabila BERHENTI sahaja.
Kalau tak percaya, baca semula buku lesen L.


6. Elakkan memandu terlalu laju kerana ia bukan sahaja membahayakan nyawa pemandu dan pemandu lain, tetapi juga menyebabkan enjin dibasahi air.

7. Selepas meredah jalan dinaiki air, elakkan terus memandu laju kerana sistem brek tidak berfungsi sepenuhnya berikutan permukaan brek yang basah. 
yang benar : bahagian Keselamatan UMP..



katahatiku 1: copy paste..sumber dari ecom, website ump. hahaha =D
katahatiku 2: selamat berAmal..hehe




Friday, November 16, 2012

i won't give up!

bismillahirrahmanirrahim



"I Won't Give Up"
by Jason Mraz


When I look into your eyes
It's like watching the night sky
Or a beautiful sunrise
There's so much they hold
And just like them old stars
I see that you've come so far
To be right where you are
How old is your soul?

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up

And when you're needing your space
To do some navigating
I'll be here patiently waiting
To see what you find

'Cause even the stars they burn
Some even fall to the earth
We've got a lot to learn
God knows we're worth it
No: I won't give up

I don't wanna be someone who walks away so easily
I'm here to stay and make the difference that I can make
Our differences they do a lot to teach us how to use
The tools and gifts we got, yeah, we got a lot at stake
And in the end, you're still my friend at least we did intend
For us to work we didn't break, we didn't burn
We had to learn how to bend without the world caving in
I had to learn what I've got, and what I'm not, and who I am

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up, still looking up.

I won't give up on us (no I'm not giving up)
God knows I'm tough enough (I am tough, I am loved)
We've got a lot to learn (we're alive, we are loved)
God knows we're worth it (and we're worth it)

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up

katahatiku 1: lagu ni best! suka lirik dia! hehehe >_<
katahatiku 2:  jom nyanyi kuat2 ! lalalala~

Seremban pula~

Bismillahirrahmanirrahim




cerita di sebalik capal putih..


tajuk : Sambutan Awal Muharam & Hari Tenaga Pengajar
tarikh : 15 November 2012@ 1 Muharram 1434 Hjrh
tempat : Dewan Datuk hj. Maideen


Ump gambang -> lebuhraya-> Kuala Lumpur -> Seremban
.
.
.

seremban-->kuala Pilah--> muadzam shah --> ump gambang


alkisah nya...
semasa lalu di kuala pilah..
bas yang kami naiki pon rosak..
bersengguk2 + semput bas..
jalan 1km ..enjin mati...pastu bila hidupkan enjin..gerak lagi 1 km..enjin mati semula.
jadi berhentilah kami di tepi jalan..dari jam 9mlm sampai la jam 2,3 pagi..
gara2 menunggu bas dari gambang untuk ambil kami.

akhirnya
kami selamat tiba di universiti jam 6 .15 pagi..
alhamdulillah..selamat sampai..
huhuhuu



katahatiku 1: terbaEk je duduk tepi jalan sambil lepak2 reramai..tak penah di buat orang..huhu
katahatiku 2: selamat laa hari Jumaat tak ada kelas..huhu..ganti tidur dalam bas itu..hee





Wednesday, November 14, 2012

~1434 hjrh ~ awal muharam...

assalamualaikum



ingat lagi tak ???

ehemm..ehemmm...

satu muharam detik permulaan..,
penhijrahan nabi & umat islam..,dari kota mekah ke kota madinah...
,atas ke yakinan & iman yg teguh....., kau muhajirin & ansar bersatu...,
 rela berkorban harta & nyawa..., demi menegakkan islam tercinta.....
hijrah itu pengorbanan hijrah itu perjuangan.... hijrah membentuk perpaduan..
.oleh itu mari semua kita sambut maal hijrah



katahatiku 1: salam maal hijrah kepada semua! =)
katahatiku 2: malam ni nak g seremban..esok hari ada program Sambutan Awal Muharam n Hari Tenaga Pengajar..semoga perjalanan kami di berkati olehNya..aminn..

Tuesday, November 13, 2012

hew..hew..hew...

assalamualiakum
w.b.t


hew..hew...hew..
terlampau banyak perkara yang berlaku di sekeliling
sampai aku pon tak sempat menyempat untuk jari jemari menari di sini.

insyaAllah..
aku cuba..
untuk update apa yang  menarik aku lalui 
seketika ini..

tempat aku bermain 
gelanggang bola keranjang (half court)
kk3, ump kampus gambang, pahang, malaysia.
1820pm
13 November 2012

bola bakul lagi petang ini..
berdua 
bersama si Oren..
bola bakul aku.

katahatiku 1: bola bakul..! tetap pujaan hatiku..haha..

Thursday, November 8, 2012

kucing dan manusia..

bismillahirrahmanirrahim

kisah seorang sahabat aku di 
universiti..

Malas nak cerita panjang-panjang,jadi ini versi pendek.

Saya duduk groundfloor. Kat groundfloor tak ada bilik kat tengah, jadi bilik yang dekat dengan tandas tu lah yang paling dekat dengan tong sampah.

Petang tadi saya tak ada makanan nak bagi dekat kucing betina yang bunting tu. Dan memang jenis saya kalau tak ada makanan, saya cari dalam tong sampah apa yang ada untuk bagi kucing makan. I’ll make sure the cats get to eat, because it kills me to let the cat starve and give me the big “please please” eyes.

Jadi saya jumpa tulang ikan yang masih ada isi. (Amaran : jangan bagi kucing tulang semata) Saya letak dekat sebelah tong sampah dan belai kucing tu sambil tengok dia makan.

Seorang pelajar keluar dari tandas dan tengok saya. Saya senyum pada dia. Dia senyum, kemudian dia masuk dalam bilik dia dan tak lama lepas tu seorang-seorang keluar dari bilik tu tengok saya dan kucing tu.

Saya pergi tandas untuk basuh tangan. Sebaik sahaja saya keluar dari tandas, dan semasa melintasi bilik itu untuk balik ke bilik saya, salah seorang menjerit dengan mukanya membelakangkan saya “Nak bagi makan janganlah depan bilik orang! Nak sangat bagi bagilah kat bilik sendiri!”. Dan seorang lagi menambah “Nanti makcik cleaner yang kena bersihkan! Kau buat sepah.” Dan ada lagi tokok tambah diikuti bunyi pintu dihempas.

Right to my face. I've gotta say girls, that hurts. Saya balik bilik terdiam, tangan menggigil. Dan sebab terkejut sangat, ya saya ternangis. Because I've never thought that feeding cats could somehow hurt me. All I’ve thought was that feeding cats WILL make you happy. Because you give them “life”.

And because I did NOT put the food in front of their room. Just near. Because the trash can was there! If only the trash can was near my room I’d definitely feed the cat near my room or even IN my room.

You know what, yeah I’m sorry that I did not think further. My response to finding the food leftover at the trash can is to feed the cat exactly at the trash can. I admit it, it’s my fault. My apology. But wouldn't it be nicer if you told me directly, not yelling sarcastically. I could have the chance to say sorry then.

And I would not feel this terrified and traumatic to walk in front of your room, or to go to the toilet. Because knowing Malaysian girls, you and your room mates will stare at me and go “Haa dia lah budak tu, yang bagi makan kucing dekat depan bilik kita. Dialah blablabla...”. Trust me, you and your friends definitely will do that each and every time you bump into me. And having problems with people is the last thing I wanna do. Because I’ve had my own life experience and it traumatizes me.

And so here’s what I’ve got to say:

1. Dear cat lovers please make sure you feed the cat AWAY from anybody’s room. No matter where the trash can is.

2. Malaysians please, stop sarcasm and have the balls to say what you have to say, directly. Because you have no idea what sarcasm can do to a person. What’s wrong with being nice anyway?

By the way, I DID sweep the floor after the cat’s finished eating.
~tamat~



katahatiku 1: sumber dari mukabuku seorang sahabat aku..
katahatiku 2:  manusia zaman sekarang..ish3..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...