Pages

Friday, October 8, 2010

seBUah Cerita..

salam..

hmm..rasenya da agak lame aku tak mengepos entri di laman ini..
kesibukan melanda..huhu..
keserabutan program2+ kelambakan assignment + kebusyan yang di sengajakan + keseronokan sementara untuk release tension + keinginana untuk men basketball..
waaaaa....

sekarang nie universiti aku sedang hangat dengan KonVokasyen yang ke 5.
huuu..baru 5..bese r, dulu U aku nie hanye lah sebuah kolej kejuruteraan kemudian 8 taun lepas baru upgrate menjadi salah sebuah universiti yang terulung di pantai timur nie..
tujuan aku post entri nie bukan nak cite sal pesta konVOkasyen ni, tapi mengenai sebuah serita yang aku denagri daripada seorng sahabt yang baru aku kenal..

aku gelarnya sebagai along(bukan name sebenar) hee..
along nie merupakan salah sorang dari team aku(sekriteriat ExpoKonvo'10) .
malam tadi aku jaga gerai ngan die, pastui timbul lah cerita ini..

family along memang jenis yang berniaga kecil-kecilan..
contoh nye di pasar2 malam..di pasar tani..tetapi jenis yang berniaga jauh2..
bukan sekadar di Kedah(negeri nyer) tapi sampai ke perak, dan sebagainnye..
wowww!! sungguh hebat..
perjalanan yang jauh..datang semata2 untuk mencari rezeki denagn berniaga..tidur x menentu tempat nye..
kekadang dalam lori, kekadang atas kaki lima, kekadang atas dalam khemah(jual2) sendiri.
YaAllah..semoga mereka sentiasa dalam keredhaan Mu...
tidur pon, bukan sehari dua..bayang kan sewaktu berniaga di perak..25 hari..tidur yang tak menentu tempatnye..selagi tempat bersih, itulah tempat mereka melelapkan mata sementara menunggu siag hari untuk berniaga semula..masa tidur pon tak menentu..kekadang sampai tidur 3 jam@ 2 jam sehari pon penah..
Subhanallah.

tapi, alhamdulillah..penat lelah mereka berbaloi..pendapatan mereka setimpal dengan usha mereka..
 entah lah..aku cukup tertarik nagn cite alaong nie..
mungkin sebab pengembaraan diorang yang mencabar tikala mencari rezki mereka..

alahamdulillah ke hadrat Ilahi kerna aku dilahirkan dalam keluarga yang ok..
maksud aku, mase aku lahir tue ekonomi keluarga daa stabil..
agpon aku anak yang ke-2 akhir..
atas2 aku semua daa besar..da bekerja..sedikit sebanyak menolong kasi duit tiap2 bulan kat ayah mak tok menampung perbelanjaan harian kami yang kat uma nie..
 tapi. baik aku amek iktbar dari kisah2 benar mereka..supaya aku taidak lalai..alpa dengan sedikit sebanyak kesenangan yang diberi kepada ku..

alhamdulillah..

notakakiku 1: ingin menjelajah seluruh malaysia..huu..






No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...