Pages

Saturday, October 30, 2010

hAri Ini...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
syukur alhamdulilah,aku masih lagi diberi kesihatan yang baik. 
kesihatan kepada badan ku, kesihatan kepada pendengaran ku,kesihatan kepada penglihatan ku..

untuk entri kali ini..sepatut nya sekarang aku bukan berada di hostel ini..
aku akan berada di Melaka, rumah mak mertua akak aku. kat sana ada majlis cukur jambul anak sulung akak ku itu.malang nya, aku tak dapat menghadiri nya..haishhh..~

NUR ALIYA QAISARA.

bonda tercinta, alya, kak Nita

rasa serba salah pulak.aku sudah janji pada bondaku, yang aku akan menemani nya pergi  ke rumah akak aku, tapi last2 minit  batalkan..bonda sudah beli tiket untuk kami berdua lagi waktu tu..
sepatutnya semalam, aku bersama bonda akan bergerak ke kL..
rumah akak aku tu, kemudian lepas jumput kami barulah mereka akan balik ke Melaka.
tapi disebabkan aku ada presentation pada hari isnin ini, aku batalkan perancangan tersebut..
ya..kita hanya mampu merancang, tetapi ALLAH yang Maha Esa akan menentukan segalanya..

******************************************************
perbualan aku dan bonda pada malam khamis..

aku: salam.bonda..ni kita.bonda sihat? buat apa tu?

bonda : wasalam..iye, bonda tahu..alhamdulillah, sihat. kat dapur ni, tengah masak. ayahanda suruh masak sambal udang, kan bonda dah nak pergi esok.

aku: ooo..ayahanda  mengidam ek.haha..;P  bonda dan ayahanda dah makan ke belum ni?

bonda: hehe..sambil tersenyum (agak nye lah) ntah r ayahanda mu tu. dah makan tadi..anakanda da makan ?

aku: hehe.kite lom makan lagi..jap lagi nak pergi turun kafe, makan dengan kawan. bonda..camne ngan esok? bonda pergi sorang lar ek? ida (adik ku) takmo ikut? 

bonda: ha;ah..bonda pergi sorang.nurul(merujuk kepada ida) tak bleh nak pergi. katenye, tak nak ponteng kelas, lagipon SPM da dekat..lagipon, sabtu ini ada jamuan kelas.tu yang nurul tak nak pergi..

aku: ooo..macam tu..bonda, kite nak mintak maaf sebab tak dapat nak teman bonda pergi kL..d
dengan rasa bersalah..empangan air mata da nak pecah, cepat2 aku sekatnya.. kite ada presentation pagi isnin nanti, report tu pon belom siap, nak kene siapkan ujung minggu ni..

bonda: takpa lar..belajar itu yang penting. nanti lain kali boleh pergi kan..hatiku tersentuh.rase camnak nangis jer..:'(
lagipon final exam dah dekat kan..jadi concentrate pada pelajaran..belajar molek2. masa nie lar kite nak blajar pandai2..nanti boleh dapat kerja bagus2..

aku: ...terdiam seketika..hmm..baek cikgu..! hehe..cuba untuk mengawal suara ku menjadi normal. bonda, kita mintak maaf tau tak dapat teman bonda..telefon bonda pon lambat ..

bonda: takpa..jangan wisau..kak nita dah bagitau bonda semalam.
nanti bonda akan turun kat serdang..bukan kat Hentian putra..sebab lagi dekat dengan rumah kak nita.(sungai besi).nanti, da sampai kak Nita akan terus jemput bonda dan terus balik Melaka..kak Nita dan Abang anip da start cuti hari jumaat tu.

aku: ooo, nanti ble naek bas bonda terus gtau driver bas nak turun kat Serdang tau.nada kerisauan. lau aku pergi sama kan senang.boleh r aku buat semua ni..

bonda: iye..jangan risau..

* jiranku da memanggil nama ku untuk turun ke kafe*

aku: bonda, kawan kite dah ajak turun ke kafe...kite g dulu eh..

bonda: ok, t makan nasi .jangan makan yang bukan2merujuk kepada burger..snizzling..waffer,,

aku : hehehe..baek2..baru ingat nak makan snizzling mlm nie..haishh..(monolog lam ati) ok, t kirim salam pada ayahanda ye.assalamualikum.

bonda : waalaikumsalam.
 *******************************************************
sabda Rasulullah SAW..doa itu senjata orang mukmin..
hiasan semata-mata..hehe peace no war..!

 katahatiku 1: rasa lega selepas berdialog dengan bonda selepas itu..bonda,lepas kita dah habis pepriksaan akhir ini, bonda cakap je nak pergi mana..kita kompem teman kan..hehe ;)
katahatiku 2: sesungguh nya, kita hanya mampu merancang, tetapi ALLAH yang Maha Esa akan menentukan segalanya.. 
katahatiku 3: jadi belajar untuk REDHA dengan ketentuan Ilahi..ada hikmah di sebalik semua yang terjadi.. :)
katahatiku 4: maaf atas segala typing error..malas nak betolkan..jadi sila paham2 kan sendiri apa yang nak disampaikan..hehehe  ;P

 
 






2 comments:

Miss RerAmE said...

iyupppp:D
pham3
nk cpat la tuh
xpe2..
t leh teman bonda amal okeh:D
n tq2 byak2 sebyak ikan d lautan make me epi
on early monink dis day<--- betoi ke dak nih amal..(cari dewan bhase n pustaka cpat)
weee:D

cikmamal said...

miss RerAmE
haha..ok2, thanx kerana memahami..
hehehe :P

yup.. ;)
sama2..
you are welcome..
bu yong ke xi.

hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...