Pages

Tuesday, August 31, 2010

kesabaran KU terCABAR...! =/


Bismillaahirrahmaanirrahim.. 



fuhhh....! malam semalam nie hatiku cukup terbakar..adooyaiiii..!! sabar2..huuu..
ni sumer pasal keje eXpokonvo nie..de ker patut aku nyer keje x siap gara2 member aku punyer keje x siap..effect kat keje aku..haishhh..~ :/

masa kejadian :lepas abes discussion osh + kaco2 dayah nga wat stdy group ngan ching ling,kak shida..
tempat kejadian : kafe kk1 & payung putih d sebuah universiti tempatan
saksi kejadian : ayu a.k.a adik ..dak  baru masuk ke lam group nie..pastu baru r teringat nak g jumpe chia tadi kat payung putih.ble sampa sana , tengok2 chia daa balik..tinggal si A ngan ayu jer.aku pon lepak jap..pastu sembang sal keje merekod yang aku kene wat ngn fazir siang tue..masalah bermula ketika itu..
jeng...jeng..jengggg...

aku x puas ati sebab aku de kol peniaga tanye sal deposit tok tempah gerai( petang tue)..tapi ade yang aku kol cakap die nak tengok lampiran harga2 gerai ngan kedudukan lot tue..pastu aku pon g r tanye si A sal bende alah tue..pastu si A cakap peniaga tue under die..jangan kaco.t pepandai r die wat keje..aisshhh..! dari citu aku daa angin r.tapi..xpe2...sabar2..aku kan seorang yang cool..lepak2 sudaa..
malam tue, yang aku jumpe die..aku ungkit r benda tue..sebab ye r..! aku x puas ati r sal benda tue jek daa kaco aku nyer keje..pastu die laks die marah2 aku balik..cakap senarai nama yang ad kat kertas tue..yang tulisan pen biru, biar die yang handle..xyah nak sebuk2 kaco..adoooyaiiii!! sesedap mulut jer nak cakap..mane r aku tau die nak handle peniaga2 tue.kalo aku tau, x hingin r nak aku abes kan kredit kol peniaga tue.! 
haisshhh!! die cakap die ade bagitau fazera benda alah tue..
tapi petang tue, 
waktu  aku wat keje ngan fazir, die xcakap papepon kt aku..mane r aku tau..
die laks sebuk nak tegak kan tue keje die..jangan nak kaco2..! angin aku daa tahap kemuncak dah time tue..last2 aku cakap" ka2, dah2! cukup r.,malas nak besar2 kan benda yang kecik nie!!"
pastu aku teros blah naek bilik..adoyaiii...menyirap darah aku.naek2 bilik jer, aku jumpe anim..pastu, ajak die lepak kat bilik azah makan murtabak sambil lepas geram aku..
huuuuu...geram nyeerrrr...!!!!
selamat ader xi gua(tembikai) yang sedap sejukkan ati aku..huhu.
pastu, pagi semalam..aku ade wat discussion oSh..sambung yang malam tue nyer..tetibe laks nampak die ngan fazir kat kfe..time tue aku nga sms fazir, nak borang kosong coz nak bagi kat peniaga tengahari nati..pastu, aku wat bese2 je lah ble jumpe ngan die..tapi die laks cam pelik jer..ntah r..malas nak pK..
pastu, petang tu..aku g bazar ngan azah..anim xde..anim g uKm.de sambutan merdeka kat sane..kebetulan plak, teserempak ngan si A nie ag..aku wat bese2 je r..die sempat tegur sandle baru azah..pastu aku yang kt sebelah nie, wat x nampak jer ! ingat aku nie besar cam gule ker, x nampakk! aishhh~
tunggu aku tegur die baru r die nak reply..
ishhh..gerammmmmm ag! 




haishhh...~ aku bukan nye nak ape..yang daa lepas tue cukup r..biar r..xyah nak ungkit2 ag..nie haaa! pai wat cam x nak tegur dah ngan aku
, pehal ann?!! dah r keje pasti ag rumit..lau xde kominikasi yang bagos, susah r.tue jer yang aku pK..die lak...adooyaiii..entah!

yang pasti nyer, aku da malas nak pK masalah kecik nie..pasnie lau die xnak tegur ker..masam2 muke ker..ape2 r..aku xkesahh.janji keje aku, aku siapkan..ko nyer pasal, aku malas nak pK.


daa~


katahatiku1 :honestly, aku kekadang x bape suke cara die..tapi xpe..tutup sebelah mata je..wat x nampak..
katahatiku2 : sabar2..dugaan bulan pose..
katahatiku3 : lame gak aku x rase gerammm camnie..huu..wow!! 

Sunday, August 29, 2010

PenAT...pEnAT...~_~


alhamdulillah...
 Bersyukur kita ke hadrat Allah S.W.T kerana dengan limpah kurnia serta izin-Nya, berkat kekasih-Nya junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W, berkat guru-guru kita, karomah ibu serta hikmah bapa.

adoyaiii..daa agak lame jari jemari aku tak menaip untuk mengupdate entri blog nie..huuhuu.
tajuk entri pon daa tunjukkan nape aku tak megupdate..
huhu..penat..penat..
kate jer cuti 3 ari(nuzul Quran +sabtu+ahad)..tapi aku nie, tinggal ag 1 nak rase nikmat cuti..hehe..xpelah redha nagn ketentuan Ilahi yang Maha Mengetahui..*wink..wink..* hehe.kalo diikutkanhati de banyak giler nak dicerita kan..hoho..almaklum r, daa lame x update blog. tok arinie aku just nak cite sal ape yang aku wat lam jumaat sabtu nie..

MASA KEJADIAN> MALAM KHAMIS<
start malam khamis...jeng..jeng..jeng..haha..malam tu sepatutnye aku ade meeting silat..aku sebagai ajk tugas2 khas under jabatan urusetia memang r perlu datang.petang tuu, bile aku dengar ade meeting lam ati daa membara(b'semangat) nak g nieh..maklum r, lame giler aku asyik ponteng meeting tuu..haha..pelajar y x wajar d contohi..(don't try this at ur college) hehe..pastu dah malam tuu, xde sape2 laks nak teman aku g..adoyaiii..nie yang aku lemah nie..semangat daa membara nak g tapi xde geng laks..adooyaii..aku msg pipah..die nga buka pose kat luar..kompem r balik lambat..msg syera..die x reply laks..sms kema..pon same gak..call rinie..lagi r hampehh..x angkat pon..last2 aku daa fedap..(menyampah)..tetibe aku cakap..MALAS R G CAMNIE.! lantak r, pe yang nak jadi..
pastu..kul 1o mlm tu,de majlis tahlil..pas majlis tuu, bru de meeting silat..aku nga lepak2 kat bilik azah mlm tue..ngan ina..sambil wat assignment MIS yang x siap2 ag tue..rini call..pastu aku biar jer..pastu hafiz lak call..aku pon biar jer..kat hp aku yang lagi satu kat bilk..de 7 miscall..tengok2..wani nagn hafiz yang call..sumer yang call tue, dak2 silat..mesti sla aku yyang x datang meeting.kate ati aku..lantak r..malas nak kasi feedback.so,aku pon biar je lar..
MASA KEJADIAN>JUMAAT<
 malam tue, aku tido lambat..pas suboh baru r aku tido..hehe..gara2 yM ngan kak FIDA..hehe..
pagi jumaat nie,kul 10am aku kene kumpul kat bilik MPP..bincang sal eXponiaga n setel2 kan pe yang patut untuk kuar g promote sal lot2 gerai nak jual masa eXpokonvo'10 d UMP,gambang bulan 10 t..
 dah siap2 ngan sumer, petang tuu, pas solat jumaat..pakcik van ump bawak kami kuar g kuantan.kat sana kami berpecah ag.fit, aku,fazir g kat bazar ramadan dkt masjid negeri.chuan ngan ai ai..kat (Kp) kuantan parade.chia,seha nagn ain g kilang.petang tu, pas abes keje lam kul 5, baru r kitaorg balik ump.

MASA KEJADIAN>SABTU< 
pagi tu aku balik ump, kul 4 pagi..pas salin baju, terus siap2 nak tido.
 tup2..aku ter kejut kul 9.30am..wooahhh..!! terkejut jiwa raga aku.hoho..selamat x bangon kul 10@11..lau x..abes r aku..hehe.sebenar nye lam kul 8lebey, aku dah terkejut..gara2 izzah yang datang bilik aku,nak jumpe ayu..pastu..cik ude laks yang call aku..adooyaii..mule2 aku reject je call tue..haha..
malas nak layan..malu r..kompem2 dengar suare aku yang baru bgon tido tue..malu2..! haha..
pastu cik ude call ag aku..adeihh..kene angkat gak nie.nga suare yang macho aku berkata-kata..rupe-rupenye..cik ude cakap yang rabu nie ade test JPj.aku leh join x..wallah..!! aku ade kelas kut ari tue..tapi petang r..kelas mandarin..hmm..tapi ari tue laoshi de cakap, ritue die nak wat sambung lesson jer..yang test komputer tue die nak wat lepas cuti..heee..lagi suke..haha..>_< maksud nyer aku lerh r ponteng kelas laoshi, tok g jPj.hehehe..^^
okeh2..beralih pada sebelah petang laks..
petang tue, aku ngan geng2 eXpokonvo( chia,fit,fazir,ain,seha n mamal)..mule2 kami serbu megamall..mulakan pencarian..searching peniaga..kedai2..pas 2,3 jam kat situ..kami teroskan lagi ngan pegi eXpo kat depan terminal 1..besar kut terminal tue.tapi..yang buat keje nyer chi, fit, ngan seha.the rest, aku, ain ngan fazir..g cari bju raye.haha.senget jer..puas pusing jala-jalan..hehe..last2 cam aku jer yang shoping lebey..haha..beli stoking..beli skaf baru..beli kasut raye..hehe..beli mercun.hahaha.
pastu ain laks..beli bju raya..wane biru..pastu kerongsang..fazir lak..beli tudung ngn kerongsang gak..hehe.pastu abes shopg, kami beli makakn kat bazar..pastu buka pose kat lam kete coz x sempat nak sampai(TM)Teluk Cempedak..pas makan2..solat..pastu balik UMP..hehe..yeahhhh!! akhirnye sampai..

.::THE END::.

katahatiku1 :huhu..perjalanan yang sungguh panjang buatku..
katahatiku2 :petang jumaat tue, aku x ikut diorg balik ump, tapi kuar ngn member2 g celebrate
                 bufday kat luar.balik ump kul 4 kut..cayalahh! hehe. 
katahatiku3 :kali nie aku x update pape gambar..hehe..malas nak cari.
katahatiku4 :da ngantok nie..cau cin cauu..zzzzzZZZZZZZZZ..


















Sunday, August 22, 2010

hari yang nenyebok ::siri 2::

assalamualaikum..

kali nie aku nak sambung story aku pada post y lepas..punye lepas..hehe..baru dapt gmbar( surik dr fB) hehe..
untuk pengetahuan sumer, 7 Ogos lepas aku ade join program 

IMPROSH DAY + UTHM VISIT 



program ini dilaksanakan untuk menyambut kehadiran pelajar2 baru (dak taun 1) w'pon daa 1 bulan diorng masuk baru lar nak wat..huhu..selain itu(ayat skema) kami jugak nak memperkenalkan ape itu IMPROSH kat mereka..IMPROSH nie adakah kelab yang m'gabungkn  3 kos ( intecma, project,osh ) lam jabatan pengurusan nie..jadi pape project@ program yang akan dilakukan kene lah dapat sokongan dari IMPROSH nie..alaa, cam kelab fakulti lar kira nie..hehe..selain tuu, pada hari yang same, pelajar2 dari UTHM jugak ade wat lawatan kat U kami nie..

majlis perasmian..



gambar kiri :
teng (photographer ),ina( pengarah program )
gambar kanan : ryan( timbalan pngarah)














MC to ritu ahmad mustakim ( bad )
juliana kartini (jue)














para fasi yang banyak membantu menjayakan program ini.


::pelajar2 dari uthm::


program LDK bersame fasi..

manakala , pada sebelah petang mengikut perancangan akan diadakan perlawanan persahabata  futsal dan bola jaring  antara UTHM dan UMP..tetapi, malang nye hujan telah turun lak..ngan lebat nye..pelajar lelaki masih bersemangat untuk meneruskan perlawanan mereka..manakala, the rest just give support for them..hehe


pada malam nyer, seperti biase..post morterm diadakan d bilik mesyuarat fakkulki FKPPT..
dan juga , secara tidak langsung kami juga meraikan bufday pengarah program ni merangkap sahabatku yang disayangi...NOOR AZRINA SALLEH..yang ke 20..hapy bufday my dear..moga kamoo akan terus suksess lam hidup..aminn..;)

adib, wei xin, alicia, azrina(bufday gurl) ,x kenal(sory) elyas, rizal, steven


-THE END-

katahatiku1: alhamdulillah..semua nye selesai ngan selamat..program nie boleh dikatakan berjaya..(pagi pendapat aku lar) hehe..
katahatiku2: trimas byk2 kepada semua yang menjayakan program nie..
katahatiku3: inaa..hapy belated bufday! sayang kamoo.congratz 4 your program nie..=)


Monday, August 16, 2010

BoLeH cINTa TapI JAnGaN CiNTa bUTa..

assalamualaikum...

“Seseorang sejalan dan sealiran dengan kawan akrabnya, maka hendaklah kamu berhati-hati dalam memilih kawan setia.” (HR. Ahmad)

Maha Agung Allah yang telah menganugerahkan jiwa-jiwa persaudaraan buat seorang mukmin. Ada kebahagiaan tersendiri ketika hidup dengan banyak teman dan saudara seiman. Mungkin, itulah di antara bentuk keberkahan.

Namun, tidak semua pertemanan berujung kebaikan. Perlu kiat tersendiri agar niat baik pun menghasilkan yang baik.

Mengenali teman dengan baik

Islam adalah agama yang santun. Seperti itulah ketika Islam mengajarkan umatnya untuk senantiasa mendahului salam. Mendahului salam sangat dianjurkan Rasulullah saw., kepada yang kita kenal atau belum: “…berilah salam kepada orang yang kamu kenal dan orang yang belum kamu kenal.” (Muttafaqun ‘Alaih)

Dari salam inilah hal pertama yang bisa didapat dari calon teman adalah muslimkah dia. Paling tidak, ada gambaran sejauh mana tingkat keislaman orang itu. Karena seorang muslim yang baik paham kewajiban menjawab salam.

Setelah saling berbalas salam, jalinan perkenalan dirangsang dengan mengenalkan diri si pemberi salam terlebih dahulu. Dari situlah tukar informasi diri berlangsung lancar. Dan senyum merupakan ungkapan tersendiri yang mensinyalkan rasa persaudaraan dan perdamaian. Rasulullah saw. bersabda, “Jiwa-jiwa manusia ibarat pasukan. Bila saling mengenal menjadi rukun dan bila tidak saling mengenal timbul perselisihan.” (HR. Muslim)

Namun, satu momen perkenalan itu jelas belum cukup. Butuh interaksi secara alami. Setelah itu, waktu dan jumlah pertemuanlah yang menentukan. Apakah perkenalan berlanjut pada persaudaraan. Atau sebaliknya, sekadar kenal saja. Dan keinginan kuat untuk bersaudara mesti diutamakan dari sekadar kenal. Terlebih persaudaraan karena jalinan iman dan takwa.

Allah swt. mengisyaratkan itu dalam surah Al-Hujurat ayat 13. “Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.”

Walau pada tingkat persaudaraan, perkenalan bukan berarti sesuatu yang sudah usai. Karena kehidupan manusia tidak diam. Ia selalu bergerak, berubah, dan berganti. Termasuk pada sikap dan karakter. Boleh jadi, seseorang bisa terheran-heran dengan perubahan teman lama yang pernah ia kenal. Karena ada yang beda dalam fisik, sikap, karakter, bahkan keyakinan.

Perubahan-perubahan itulah menjadikan seorang mukmin senantiasa menghidupkan nasihat. Mukmin yang baik tidak cukup hanya mampu memberi nasihat. Tapi, juga siap menerima nasihat. Dari nasihat itulah, hal-hal buruk yang baru muncul dari seorang teman bisa terluruskan.
Seperti itulah firman Allah swt. dalam surah Al-‘Ashr ayat 1 sampai 3. “Demi masa. Sesungguhnya manusia benar-benar dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan saling menasihati supaya mentaati kebenaran dan saling menasihati supaya menetapi kesabaran.”

Mewaspadai dampak buruk seorang teman

Buruk sangka dalam pertemanan memang tidak dibenarkan Islam. Tapi, ketika ada fakta-fakta yang menyatakan tidak bagusnya seorang teman, dan nasihat sudah tidak lagi ampuh, kewaspadaan mungkin jadi jalan terakhir. Karena tidak tertutup kemungkinan, keburukan bisa menular. Paling tidak, agar tidak kecipratan air busuk temannya.

Rasulullah saw. bersabda, “Kawan pendamping yang saleh ibarat penjual minyak wangi. Bila dia tidak memberimu minyak wangi, kamu akan mencium keharumannya. Sedangkan kawan pendamping yang buruk ibarat tukang pandai besi. Bila kamu tidak terjilat apinya, kamu akan terkena asapnya.” (HR. Bukhari)

Mewaspadai tidak berarti memutus pertemanan buat selamanya. Apalagi menyebar hawa permusuhan dan kebencian. Karena boleh jadi, sifat buruk bisa berubah baik. Sebagaimana, baik menjadi buruk. Kontribusi sebagai seorang teman mesti terus mengalir. Paling tidak, dalam bentuk doa.

Berhati-hati mencintai seseorang

Cinta tidak melulu antara laki dan wanita. Ada cinta lain yang berwarna persaudaraan dan pertemanan. Karena ikatan suku, profesi, sekelompok orang bisa saling mencintai. Begitu pun dalam ikatan persaudaraan Islam. Rasulullah saw. mengatakan, “Tidaklah beriman seseorang di antara kamu sehingga ia mencintai saudaranya sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri.”

Umumnya, cinta punya rumus: saling kenal, saling paham, saling cinta, dan saling berkorban. Tapi, ada cinta yang datang tiba-tiba. Mungkin karena ada sesuatu yang menarik dari penampilan fisik, cinta langsung berbunga. Atau, karena ada seseorang yang begitu murah hati dan dermawan, cinta bisa langsung tumbuh pesat. Ada utang budi yang berinti cinta. Kalau sudah begitu, pengorbanan menjadi sesuatu yang amat ringan.

Kalau orang yang cepat dicintai itu memang layak dicintai, simpati dan pengorbanan tentu akan berbuah kebaikan. Tapi, bagaimana jika yang tiba-tiba dicintai itu punya maksud tidak baik. Karena kelihaian, atau karena sudah jadi profesi, cinta bisa dimanipulasi menjadi alat efektif melakukan penipuan.

Karena itu, Rasulullah saw. mewanti-wanti dalam mencintai seseorang. Cinta bisa menghilangkan daya kritis dan rasionalitas seseorang. Beliau saw. besabda, “Cintamu kepada sesuatu menjadikan kamu buta dan tuli.” (HR. Abu Dawud dan Ahmad)

Berteman dan bersaudara memang menjadi sebuah kenikmatan tersendiri buat seorang mukmin. Pertemanan seperti itu tidak hanya bermanfaat di dunia, tapi juga di akhirat. Begitulah sabda Rasulullah saw.,

“Sesungguhnya Allah pada Hari Kiamat berseru, ‘Di mana orang-orang yang saling mencintai karena keagungan-Ku? Pada hari ini akan Aku lindungi mereka dalam lindungan-Ku, pada hari yang tidak ada perlindungan, kecuali per-lindungan-Ku.” (HR. Muslim)

katahatiku1 : huhu..dis weekend very2 busy..xda masa nak tulis pe program y aku involve,tapi insyaAllah, t len kali aku crite..
katahatiku2 : sama2 lah kite hayati entri ini...

Thursday, August 12, 2010

Yang Tidak Bisa Diucapkan Abah...

ASSALAMUALAIKUM...

Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH?
Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?
Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahwa sekembalinya ayah dr bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian?
Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil.Ayah biasanya mengajari putri kecilnya naik basikal .Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu .Kemudian Ibu bilang : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan dulu roda bantunya", itu kerana ibu takut puteri manisnya akan terjatuh lalu terluka....
Tapi sedarkah dikau?Bahwa ayah dengan yakin akan membiarkanmu, menatapmu, dan menjagamumengayuh basikal dengan seksama kerana dia tahu puteri kecilnya PASTI mampu melakukannya.
Pada saat kamu menangis merengek meminta alat permainan yang baru, ibu menatapmu hiba.Tetapi ayah akan mengatakan dengan tegas : "Boleh, kita beli nanti, tapi tidak sekarang" Tahukah kamu, ayah melakukan itu kerana ayah tidak ingin kamu menjadi anak yang manja dengan semua tuntutan yang selalu dapat dipenuhi.
Saat kamu ditimpa sakit , ayah lah yang terlalu khawatir sampai kekadang sedikit membentak dengan berkata : "Sudah di beritahu! kamu jangan minum air sejuk!".Berbeza dengan ibu yang memperhatikan dan menasihatimu dengan lembut.Ketahuilah, saat itu ayah benar-benar mengkhuatirkan keadaanmu..
Ketika kamu sudah beranjak muda remaja..Kamu mulai menuntut pada ayah untuk mendapat keizinan keluar malam, dan ayah bersikap tegas dan mengatakan: "Tidak boleh!".Tahukah kamu, bahwa ayah melakukan itu untuk menjagamu?Kerana bagi ayah, kamu adalah sesuatu yang sangat - sangat luar biasaberharga..Setelah itu kamu marah pada ayah, dan masuk ke kamar sambil membanting pintu...
Dan yang datang mengetok pintu dan memujukmu agar tidak marah adalah ayah.Tahukah kamu,bahwa saat itu ayah memejamkan matanya dan menahan gejolak dalam batinnya, Bahwa ayah sangat ingin mengikuti keinginanmu, Tapi lagi-lagi dia HARUS menjagamu?
Ketika saat seorang teman lelaki mulai sering menelefonmu, atau bahkan datang ke rumah untuk menemuimu,ayah akan memasang wajah paling cool sedunia.... :') ayah sesekali menguping atau mengintip saat kamu sedang berbuall berdua di ruang tamu..Sedarkah kamu, kalau hati ayah merasa cemburu?
Saat kamu mulai lebih dipercaya, dan ayah melonggarkan sedikit peraturan untuk keluar rumah untukmu, kamu akan memaksa untuk melanggar jam malamnya.Maka yang dilakukan ayah adalah duduk di ruang tamu, dan menunggumu pulang dengan hati yang sangat khuatirdan bimbang.Dan setelah perasaan khuatir itu berlarut - larut.Ketika melihat puteri kecilnya pulang larut malam hati ayah akan mengeras dan memarahimu..Sedarkah kamu, bahwa ini kerana hal yang di sangat ditakuti ayah akan segera datang? "Bahwa puteri kecilnya akan segera pergi meninggalkannya"
Setelah lulus SPM, Ayah akan sedikit memaksamu untuk menjadi seorang Doktor atau Engineer. Ketahuilah, bahwa seluruh paksaan yang dilakukan ayah itu semata - mata hanya karena memikirkan masa depanmu nanti.Tapi ayah tetap tersenyum dan menyokongmu saat pilihanmu tidak sesuai dengan keinginan ayah.
Ketika kamu menjadi gadis dewasa.Dan kamu harus pergi kuliah dikota lain.ayah harus melepaskanmu di bandar.Tahukah kamu bahwa badan ayah terasa kaku untuk memelukmu? Ayah hanya tersenyum sambil memberi nasihat ini - itu, dan menyuruhmu untuk berhati-hati.Padahal ayah ingin sekali menangis seperti ibu dan memelukmu erat-erat.Yang ayah lakukan hanya menghapus sedikit air mata di sudut matanya, dan menepuk pundakmu berkata "Jaga dirimu baik-baik ya sayang".Ayah melakukan itu semua agar kamu KUAT....kuat untuk pergi dan menjadi dewasa.
Disaat kamu kesempitan wang untuk membiayai perbelanjaan semester dan kehidupanmu, orang pertama yang mengerutkan kening adalah ayah. Ayah pasti berusaha keras mencari jalan agar anaknya boleh merasa sama dengan teman-temannya yang lain.Ketika permintaanmu bukan lagi sekadar meminta alat mainan yang baru, dan ayah tahu ia tidak mampu memberikan apa yang kamu inginkan...
Kata-kata yang keluar dari mulut Ayah adalah : "Tidak.... Tidak boleh!" Padahal dalam batin Ayah, Ia sangat ingin mengatakan "Iya sayang, nanti ayah belikan untukmu".Tahukah kamu bahwa pada saat itu Ayah merasa gagal membuat anaknya tersenyum?
Saatnya kamu berjaya sebagai seorang sarjana. Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan memberi tepuk tangan untukmu.Ayah akan tersenyum dengan bangga dan puas melihat "puteri kecilnya yangtidak manja berhasil tumbuh dewasa, dan telah menjadi seseorang" Sampai saat seorang teman Lelakimu datang ke rumah dan meminta izin pada ayah untuk mengambilmu darinya.Papa akan sangat berhati-hati memberikan izin..Kerana Ayah tahu.....Bahwa lelaki itulah yang akan menggantikan posisinya nanti.
Dan akhirnya....
Saat ayah melihatmu duduk di kerusi pelaminan bersama seseorang Lelaki yang di anggapnya mampu menggantikannya, Ayah pun tersenyum bahagia..Apakah kamu mengetahui, di hari yang bahagia itu ayah pergi kebelakang pentas pelaminan sebentar, dan menangis? Ayah menangis karena ayah sangat berbahagia, kemudian ayah berdoa....Dalam lirih doanya kepada Tuhan, Ayah berkata: "Ya Allah tugasku telah selesai dengan baik....Puteri kecilku yang lucu dan kucintai telah menjadi wanita solehah yang cantik....Bahagiakanlah dia bersama suaminya...rahmatilah kehidupan mereka Ya Allah"
Setelah itu Ayah hanya mampu menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk...Dengan rambut yang telah dan semakin memutih....Dan badan serta lengan yang tak lagi kuat untuk menjagamu dari bahaya....Ayah telah menyelesaikan tugasnya....Papa, Ayah, Bapak, atau Abah kita...Adalah sosok yang harus selalu terlihat kuat...Bahkan ketika dia tidak kuat untuk tidak menangis...Dia harus terlihat tegas bahkan saat dia ingin memanjakanmu.Dan dia adalah yang orang pertama yang selalu yakin bahwa "KAMU MAMPU" dalam segala hal..
Ana mendapatkan notes ini dari seorang sahabat, dan mungkin ada baiknya jika ana berkongsinya kepada sahabat-sahabat ana yang lain.Yup, banyak hal yang mungkin tidak bisa dikatakan Ayah / Bapak / Papi kita...tapi setidaknya kini kita mengerti apa yang tersembunyi dibalik hatinya.
wallahu a'alam.


katahatiku1: miss my dad so muchh!
katahatiku2:hargailah mereka selagi mereka masih ada di dunia ini...
katahatiku3: semoga ayahku di panjangkan umur..di murahkan rezki.aminn..

Wednesday, August 11, 2010

=3 0n 3 basketball tournament=

assalamualaikumm semua!
terlebih dahulu, alhamdulillah..bersyukur pada Ilahi kerna nikmat kurnia Nya diriku masih bernafas sehingga pada saat ini..
kali nie aku nak crite sal program yang aku join petang tadi..baru jer berlaku..hehe antara butiran yang aku curi jer kat lam e-community(website uMp)
==========================================================================

UMP 3 ON 3 BASKETBALL TOURNAMENT

UMP SPORT COMPLEX IN COLLABORATION WITH UMP BASKETBALL CLUB ARE INVITING ALL BASKETBALL PLAYER IN UMP TO JOIN THIS EXCITING EVENT
DETAILS    :
DATE          : 10 AUGUST 2010
TIME          : 7.30 PM TO 11.00 PM
VENUE        : INSIDE SPORT COMPLEX
CATEGORY  : MEN & WOMEN
ENTRY FEE: FREE
PRIZES                 :
  • 1ST          : MEDAL + HAMPER + RM250

  • 2ND         : MEDAL + HAMPER + RM200

  • 3RD          : MEDAL + HAMPER + RM150

  • 4TH         : MEDAL + HAMPER + RM100

MABA 3 ON 3 RULES WILL BE USED + ROUND ROBIN FORMAT


_______________________________________________________________________________________________________________

HOHO...itulah yang sebenar nye yang aku masuk..
semalam alin, yang kepoh2 kate malam rabu match nye..tup2 petang tadi plak kate ptg tuu jugak de match..fuhhh..sharp daa ngamuk2 dah..(angin ribut taufan melanda) .aku lak de class dari kul 4-6ptg..
dan2 jer lam kelas tu ecah sms ak u suruh datang kompleks sukan sekarnag gak tok match nie..kelam kabut gak aku jadinye..
selamat r madam bi aku tuh cool..memahami.huhu..
dah sampai sane lak, sharp xdapat nak join sal sakit perut(pykit org pempuan) huhu..then aku pon ambil jalan yang paling mudah, cari teng..gantikan teng ngan sharp..
so, player team kami sekarang ..aku, ecah, alin & teng..

  antara yang sempat aku snap lam komplex sukan tadi..
::AM::
::MUIZ::
                                    * AM & MUIZ pengadil team kami tadi a.k.a member2 ..hehehe*



PERKENALKAN GENG2 BASKET AKU ..JENG JENG..JENGGG...

::TENG::
::ECAH::

















::ALIN::





::SHARP::
                       



katahatiku1: sharpp..cedey gak ko xpat join kami men tadi..huhu
katahatiku2: 4 kali lawan..3 kali kalah..n last game baru menang..huhu..bahagia nyer ^^
katahatiku3: malam tadi sepatutnye ade closing ceremony, tapi aku x g lak..huhu..de silat maa..so result nyer..ntah r..agak2 aku team kami nie dapat no 3..huhuu..
katahatiku4: great job guys! tadi game memang syok~ walaupon men cam budak yang baru blajar, tapi cayalah korang..hehehe..
katahatiku5: kredit to teng! coz she make my group won for the last game..huahuahua...='P
 



Monday, August 9, 2010

hari yang menyebuk..hohoo..

bismillahirrahmanirahim..

alhamdulillah, syukur kepada yang Maha Esa kerna diriku masih dapat bernafas denagn sempurna lagi pada hari ini..alhamdulillah..=) hari2 yang amat sebuk pada sabtu n ahad yang lepas..
diriku ini bagaikan tak mampu setelah selesai kedua2 program tersebut.malam semalam(ahad) setelah dinner azah aku teros menglandingkan diri ini atas katilku setelah makan nasi goreng kampung( x abes gak) n telan penadol( sampai terbatuk2 nak telan punyer pasal) n minum air( tok pakse panadol tu turon nagn selamat nye ke lam perut ak nieh ) huhu..begitu mencabar..:( 
teros tido dr kul 8mlm tu pai lah kul 12.30 mlm baru bangon balik..cuci2 muka..segarkan diri sket n wat tutorial finance yang langsung tak d sentuh ag tue..sok pagi nak kane discuss lak..huhu..

ape yang menyebabkan diri aku pai begitu..?? haaa! ni gara2 terlampau aktif..duk pakse sangat diri nie wat tu lahh, wat nie lahh..jadi fasilitataor lah..jadi ajk aktiviti lahh..macam2..haishh~ uhuhu..
tapi dr sume2 ni..result nye, amat syokk~ gumbira..seronok..dapat kenal ramai orang2 baru(junior aku n dak UTHM yang datang wt lawatan)
berbaloi2..~

petang nie aku akan mengulas program yang aku join ari ahad yang lepas..
1 PM, 1 HATI, 1 FAMILY..

program nie di anjurkan oleh geng2 kami (pelajar taun 2).khas untuk pelajar2 kos aku. project managemant engineering.objektif untuk merapatkan silaturahim antara kami dan junior kami(student taun 1).
walaupon mula2 keciwa ngan junior x ramai yang datang pada mulanyer . tapi azam yang tekad tetap mahu meneruskan program tersebut.butiran tentang program:
tarikh: 8 Ogus 2010(ahad)
jam : 8pg- 1.30 ptg
tempat: padang d sebelah komplex sukan, ump
anjuran: student 2nd year PM

seterusnye aku x mau menaip panjang2..korang tengok2 lah gambar2 yang di snap + candid yang photographer kami amek rituu( thanx to mira anis) ^^ 
gud job gurl! ^^

dari kanan : .ashroy...shahrul .
pengarah program n pembantu nyer
 ajk2 pengangkut hadiah dari hostel ke padang..hohoo
brisan hadapan: pipah, amira, azah
brisan blkang: mira anis, yani, wani, tirah, mamal



 gambar2 kiri atas : berdiskusi..bad, adib, azim, jue
kiri bawah: azah..hamper nie sume saya yang punyer..!! hoho liauu..=P
atas kanan: azim, mejohh..besau nyer tali niehh.
 bawah kanan : ajk penting mira( photograhper) n tirah(makanan)


senior2 yang sungguh bersemangat! 
gud job guys!! =P

adik2 yang tak sabar nak mula...senyum sokmo1 ^__^

...aktiviti bermula...

berkumpul..sesi pengagihan kumpulan..pastu warming up sket2..
 
pemberian amanah kpda setiap kumpulan.telor mentah 1 bijik.jaga baek2 tau..

 AKTIVITI 1:  dadu beracun
                          AKTIVITI 2 :  tongkat mabuk                            AKTIVITI 3: menghias pengantin




 AKTIVITI 4: susun barang

 
AKTIVITI TERAKHIR:  TARIK TALI

::The EnD::

katahatiku1: wah2..ak terlupa ag satu aktiviti..belon kasih..huhu..xde gamabr y leh upload..len kali lau daa jumpe aku kan upload.
katahatiku2: syookk~ w'pon rase cam nak demam teros petang tue..wahaha..;P
katahatiku3: thanx to sume2 yang menjayakan program nie..espeacially to project manager program nie..ashroy! nice one! 
katahatiku4: lame gile aku nak publish cite nieh..nak tgu upload gmbr..nak kene taip2 lak..haishh~
katahatiku5: nie cite ari ahad..pasal program ri sabtu len kali aku publish k..nga kumpul gambar2 dulu..
katahatiku6: gamabr2 nie daa lari r nagn die nyer huraian..adeihh~ harap kome2 yang bace nie paham2 jela ea..yang x paham pon, wat2 r paham..haha..
katahatiku6: cau dolu..len kali sambung..daa~

Thursday, August 5, 2010

...:senyum seindah suria:...

Bismillahhirahmannirrahim..


arinie aku nak post someting yang simple jer tapi membawa seribu makna..hoho...
ayat bawah nie aku copy dari satu web nie..
jadi sesiapa yang ada masalah..sesape yang sedang stress nagn assingment yang bertimbun2..
sesape yang sedang berduka..sesape yang tension2 ngn keje..bla..bla..blaa..bla...
kesimpulan nye , sesape yang daa bace post nie..kamoo semua kene + wajib senyum k..!
senyum lebar2 sampai ke telinga pon xpe..( leh wat ke camtu) haha.. 



Smile is a language of Love
Smile is a way to get success
Smile is to win the hearts
Smile improves ur personality
So, keep smiling
  p/s : saya suka wana kuning ituu! ;P 
"saya pon suka senyum.."
 
senyumm
 senyummm
senyummm..
senyummm..
senyummm..
     and lastly ....
katahatiku1:senyum itu pon satu sedekah..jadi rajin2 lah senyum k..t leh tambah pahala..;)
katahatiku2: orang yang selalu senyum tu awet muda (kata ayahku) hehe..

katahatiku3:sambil tersenyum..mengangkat tanganku...mengucapkan khalimah2 ALLAH swt..mensyukuri nikmat yang diberi..alhamdulillah..;)
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...